Nieuws By Division - Hardwarejunkies 2021

Heat pipe koeling systeem beschikbaar voor PCIe 4.0 SSD

Gepubliceerd: 26-04-2021 - 09:35 Door Division (Redacteur)
Soms kan een klein dingetje de prestaties en de gebruikerservaring drastisch verbeteren. Firma Atlast! heeft dit ontwikkeld voor een van zijn nieuwste disigns. Het gebruikt nu een heat-pipe koelsysteem om zowel een SSD als de moederbordchipset passief te koelen.
De prestaties van moderne high-end SSD's zijn sterk afhankelijk van hun koeling, omdat high-end controllers de neiging hebben om te throttlen wanneer ze oververhit raken bij hoge
belastingen. Normaal gesproken rusten SSD-makers hun producten uit met warmtespreiders die het werk goed kunnen doen, ervan uitgaande dat de schijven niet naast een krachtige grafische kaart zijn geïnstalleerd en er voldoende luchtstroom in de behuizing is.
Ventilatorloze systemen hebben per definitie geen luchtstroom van een actieve koeloplossing (zoals een ventilator), in plaats daarvan vertrouwen ze op de lucht die van buitenaf op natuurlijke wijze wordt binnengebracht.
Als zodanig kunnen duurdere SSD's gemakkelijk oververhit raken op passieve pc's, wat prestatieverlies en frustratie veroorzaakt.
Atlast!, een fanless pc-specialist, heeft deze week aangekondigd (via FanlessTech) dat het zijn Sigao Model B-desktop nu uitrust met een speciale koeloplossing die een heatpipe gebruikt om de moederbordchipset en een M.2 2280 SSD te koelen.
De oplossing is in feite een speciaal bewerkte aluminium plaat die de chipset en de SSD bedekt.
Ook maakt de Sigao Model B nu gebruik van een Asus B560 Mini-ITX moederbord en kan worden aangedreven door Intel's 10-core Core i9-10900T 'Comet Lake' of 8-core Core i9-11900T 'Rocket Lake'
processor.
Volgens een test van de fabrikant werkt het kleine apparaat vrij goed. Bij een kamertemperatuur van 21C heeft de 980 Pro SSD van Samsung op 36C idle blijven staan. Na een paar minuten een 'intense lees-/schrijftest bij 1GB/s' te hebben uitgevoerd, steeg de temperatuur met 3C. Ondertussen steeg de temperatuur na twee uur gebruik van de schijf onder 'een constante zware belasting' slechts tot 45C, wat ver onder het niveau ligt wanneer een SSD begint te throttlen.
Het is op te merken dat sinds de Asus B560I moederbord gebruikt word door Atlast! de nieuwe Sigao Model B kan worden uitgerust met twee schijven dus (ondersteuning voor twee M.2-2280 SSD's), . Ondertussen is de tweede SSD aan de onderkant van het moederbord ook thermisch verbonden met de behuizing voor koeling.

bron: Th(2) Reacties:

 1. ...
  26-04-2021
  Waar zien jullie dat hij de chipset koelt? Dat grote ding zit namelijk op de processor.
  ...
  27-04-2021
  Chipset is niet zo groot als de cpu... kijk nog eens naar de ligging van het bordje, dan zie je ook waar normaal de Chipset zit.
Scroll to Top