Nieuws By Division - Hardwarejunkies 2021

AMD 4700S, XBOX APU zonder grafische kaart (Xbox Series S)

Gepubliceerd: 26-04-2021 - 14:56 Door Division (Redacteur)

AMD heeft misschien net een oplossing gevonden voor wat te doen met defecte XBOX Series-chips.


AMD 4700S is een nieuwe processor die nu door Chinese fabrikanten wordt geadverteerd als een ITX-compatibele oplossing. De processor naam is niet voorzien van "Ryzen", dus het maakt geen deel uit van een officiële AMD desktop consumenten productlijn. Volgens de verkoper beschikt het geadverteerde product over een "AMD Cardinal" moederbord. Dit suggereert dat AMD dit moederbord zelf heeft ontwikkeld, dat traditionele dimm-geheugensleuven mist, maar in plaats daarvan geheugen rond de processor gebruikt. Net als de XBOX-APU's.
Foto's: TMall

De 4700S is een 8-core en 16-thread CPU die gebakken is op een 7nm node. De TMALL-retailer bevestigt dat het zen2-kernarchitectuur en 12 MB cache heeft. Er wordt ook bevestigd dat de 4700S een boost clock van 4,0 GHz heeft. Deze frequentie is eigenlijk hoger dan XBOX Series X van 3,8 GHz en XBOX Series S APU van 3,6 GHz.

Een hogere frequentie was haalbaar omdat de 4700S geen iGPU heeft ingeschakeld, wat op zichzelf veel stroom kost. Zonder grafische uitvoermogelijkheden werd de ongebruikte stroom in plaats daarvan gebruikt voor de APU-rekenkernen. Gebrek aan iGPU betekent ook dat het systeem een externe discrete GPU vereist, zoals Radeon RX 550, een Polaris 12-grafische kaart op instapniveau. Deze GPU beschikt over 2 GB GDDR5 64-bits geheugen, wat verre van is wat elke gamer zou willen.

Volgens de verkoper beschikt het AMD 4700S-systeem over 16 GB GDDR6-geheugen. Dit impliceert dat de APU een hergebruikte XBOX Series X-chip zou kunnen zijn die ook is gekoppeld aan 16 GB geheugen. Natuurlijk is 'hergebruik' een vereenvoudiging, die APU's waren waarschijnlijk toch niet goed genoeg om in XBOX-consoles terecht te komen.
Foto's: TMall

De verkoper gebruikt XBOX Series X APU boardontwerp om AMD 4700S APU te adverteren, wat verder suggereert dat we kijken naar een hergebruikte chip:Foto: TMall

De verkoper onthulde ook hoe snel de AMD 4700S APU is, het lijkt langzamer te zijn dan zowel Intel Core i7-9700 CPU als AMD Ryzen 7 4750G PRO, wat ook een 8-core Zen2 APU is, maar met een boost clock tot 4,4 GHz. In combinatie met AMD Radeon RX 550 beweren de marketingmaterialen dat het 4700S-gebaseerde systeem sneller is dan Intel Core i7-9750H (laptop CPU) in combinatie met GeForce RTX.Foto: TMall

Bron: Videocardz(0) Reacties:

Scroll to Top