Nieuws By Division - Hardwarejunkies 2021

Gerucht: AMD zal in 2021 geen nieuwe Ryzen CPU's hebben

Gepubliceerd: 28-04-2021 - 10:00 Door Division (Redacteur)

AMD zal zijn reeks desktop processors in 2021 misschien niet vernieuwen, en volgens nieuwe speculaties zullen we Ryzen 6000 pas in 2022 krijgen.

Volgens de bronnen (Redgamingtech) had Zen 3+ (codenaam 'Warhol'), de incrementele verversing van Zen 3 (Ryzen 5000), kunnen worden, en in plaats daarvan zou AMD het vrijgeven van deze nieuwe CPU's in het vierde kwartaal van 2021 kunnen overslaan, zoals eerder gepland en ga in plaats daarvan rechtstreeks naar Zen 4 Silicon.

De meest recente interne AMD roadmap die door één bron is gezien, bevat geen Warhol meer, wat leidt tot de overtuiging dat Zen 3+ chips mogelijk niet meer komen. Andere bronnen zeggen dat het hen niet zou verbazen als dit zou gebeuren, aangezien ze de laatste tijd weinig over Warhol hebben gehoord.

Waarom zou AMD dit doen?

Als dit klopt, waarom zou AMD dit dan doen? Ten eerste suggereert het rapport dat de prestatieverbetering van het overschakelen naar Zen 3+ niet enorm is: iets in de orde van grootte van 3% tot 10%, of gemiddeld ongeveer 5% tot 7%, met een relatief bescheiden kloksnelheidstoename.

AMD's zouden dus meteen naar Zen 4 kunnen gaan, een geheel nieuwe architectuur met een grote winst in IPC (instructies per clock), terwijl het DDR5-systeemgeheugen ondersteuning en andere voordelen biedt. Kortom, het zou een veel zinvollere vooruitgang betekenen.


De andere factoren die een rol kunnen spelen bij deze vermeende beslissing zijn het aanhoudende chip tekort waarvan wordt voorspeld dat het aanhoudt, en de strijd om genoeg Ryzen CPU's te kunnen produceren. Maar ook omdat de Ryzen 5000 voorraad erg klein is, kan AMD zich in een situatie bevinden waarin een nieuwe release kopers gefrustreerd kan achterlaten dat ze pas net een aankoop hebben gedaan, puur vanwege leverings problemen.
(1) Reactie:

  1. ...
    28-04-2021
    Niets is nog zeker. Hoop liever dat AMD zelf met een statement komt hoe de vork in de steel zit. Mocht het waar zijn laat ik de R7 5800x wel erin zitten en ga voor me tweede pc wel voor een R5 5600x wat het ook prima doet. En waarschijnlijk dat ik voor die 5 a 6 jaar wel een goedkoper B550 mobo erbij koop voor de 2de pc.
Scroll to Top